Sommar-reportage 2011

Reportage

Startsida

Sommarreportage 2011

Sommaren bjuder på sol, värme och arbete. Allehanda bisysslor tar ut sin rätt, med andra ord honungsproduktion och tillverkning av bikupor. Dessutom ska sly röjas, träd fällas och leriga diken grävas - allt för byns skönhet och bins trevnad.

Tyvärr innebär sommaren att tid bakom dator och hemsida tryter. Många mail med intressanta uppslag har strömmat in, och intressanta händelser har dokumenterats. Till råga på allt har Hörneå by även omnämnts i radio, om hur man fiskar älg. Mer om detta kommer under hösten (och vintern). Hugade läsare uppmanas bevaka hemsidan för att inte missa dessa berättelser.

Bild 1. Den gamla Tallbergsbron

Då undertecknad skribent mestadels tillbringat sommar och semester i ett lerdike kom tanken att istället be en systerdotter skriva ett lite sommarreportage – Lisa Engström. Lisa är 14 år och bor i Gamla Uppsala men brukar komma på besök på somrarna tillsammans med familjen. Denna sommar stannade Lisa kvar en extra vecka för att uppleva ”livet på landet” i det soliga Hörneå.

Lisas reportage sänker medelåldern för det journalistiska på Becken-Webben. Förhoppningen är att mer text och bilder kommer från våra yngre bybor och besökare. I annat fall kommer framtidens artiklar handla om rollatorer och rullstolar.

Lisa fick uppleva en massa typiska sommarsysslor - som att reparera grävmaskin, köra grävmaskin, röja sly, fälla träd, köra traktor, etc. Även andra sysslor provades på - plocka bär, koka sylt, bli stucken av ett bi, slunga honung och inte minst bad i alla möjliga vatten.

Lisa visar sig även ha ett stort intresse för foto och bildbearbetning, och där många bilder antar en konstnärlig dimension. Möjligen är detta ett arv från Lisas morfars-farbror, fotografen Algot Engström från Hörneå. Vi ska här se ”sommar i Hörneå” ur en besökares kameralins med lite beskrivande ord av Lisa och undertecknad (i kursiv stil). Undertecknad noterar att Lisa vare sig fotat grävmaskin, sly eller blålera utan valt lite andra motiv. 

Bild 2. Andra dan jag och min familj hälsade på hos Gunnar och Lena så åkte vi till 3 olika badställen och badade. En bra sommardag ska man hinna med minst 3 bad i olika vattendrag, i denna bild Öre älv under Tallbergsbroarna. Skribent och web-Redaktör (Lena Lindholm) ses längst ut i vattnet som strömvakt, ifall någon skulle flyta bort. Dessbättre torde Hörneåbon Tord Fröling stå längre nedströms med spö för att fiska upp allt i vattnet. 

Bild 3. Att leka ”gäddan anfaller” passar bra i Mullsjö, man vet inte om det är undertecknad som anfaller från höger i bild eller en äkta gammelgädda. Förutom gäddan ses från vänster Erik, Lisa och Richard.

Bild 4. Efter att min familj hade åkte hem (och lämnat mig kvar i Hörneå) så kom Tusse fram. Katten Tusse är förvisso lite reserverad när det kommer många besökare, men snarare var det familjen Engström McCormacks två hundar som var det stora bekymret för Tusse.



Bild 5. Tusse leker med sin nya present han fick av Lisa

Bild 6. Jag gick runt på en ”bivandring” och kollade hur det ser ut i kuporna.

Bild 7. Invasion från yttre rymden – eller - Lena och Gunnar i bidräkt. Eftersom Lisa fick ett bi innanför kläderna vid föregående kupa så håller hon sig här på betryggande avstånd med kameran.   

Bild 8. Ramar med honung slungas. Lena och Gunnar fick massor av honung. I bild ses en burk i solsken med flytande gyllene honung, så kallad nyslungad honung. Förutom honungsdoft har denna en närmast osannolik doft av blommor. 

Bild 9. Sommar i Hörneå innebär massor av bär, mest i skogen men även på gården. I detta fall har Lisa förevigat vinbär vars tillväxt har exploderat tack vare flitiga bin.

Bild 10. Senare på kvällen vandrade vi till Mjösjön. Vattnet var varmt och vi grillade. På sommaren flyttar köket utomhus och ofta ut i skogen. Middag vid restaurang Mjösjön kan rekommenderas. Medan elden brinner till glöd hinner man bada.

Bild 11. I sommarskymningen är Mjösjön förtrollande. Mystiken inbjuder till historieberättande, idag likväl som i forntid.

Bild 12. Framåt midnatt kom en dimma från vattenytan, vilket jag aldrig hade sett förut. MEN, det kom ingen drottning. Lisa syftar inte på en bidrottning utan på sjöfrun – skogsrået - älvan, med andra ord ”vittra”. Det måste erkännas att undertecknad och Redaktör Lena Lindholm tutat i Lisa dessa rysliga historier.  Eftersom skribenten är lite arkeologiskt och historiskt intresserad så kan man spekulera ifall inte dåtidens Hörneåbor begrundade samma vandrande slöjor över Mjösjön för 2500 år sedan. En mängd bronsåldersrösen ligger inte långt från sjön på diverse bergsklackar. För att göra en komplicerad historia kort så dyrkade dåtidens bybor solen. Solen ramlade ju ner i marken på natten och bodde där för att räddas från underjorden till nästkommande dag. Ur underjorden steg nattliga slöjor upp ur sjöar och myrar, liksom ur Mjösjön som var en insjö då som nu. Man offrade dyra föremål genom att sänka ned dessa till underjorden i de naturliga öppningar som dessa vatten och sumpiga myrar utgjorde. Detta gjordes till solens ära och räddning. Således är det inte osannolikt att det ligger stora guldskatter på Mjösjöns botten. Denna berättelse kan göras lång genom paralleller till ”Rhenguldet” (Wagner) och för att inte tala om ”Sagan om ringen”. Allt har sin grund i Mjösjöns slöjor. 

Bild 13. Efter en vecka åkte vi ner till min familj i Uppsala. Resan tog oss längre tid än vad jag trodde. Vi badade 3 ggr och stannade, rätt mycket. Men till slut kom vi hem! När Gunnar (undertecknad) var i Uppland ville han åka runt och kolla på arkeologiska grävningar. Lisas avslutande ord om ”arkeologiska grävningar” i Uppland är rörande - som att inte Hörneås myckna sten och lera vore nog. Tyvärr inskränker sig grävfynden i Hörneå mestadels till gamla hästskor och rostiga liar. Gräver man tillräcklig mycket hittas säkert en guldskatt. 

Lisa Engström 2011-08-08 och Gunnar Engström 2011-08-27

Besökare